przestrzegać
przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony
środowiska oraz wymagań ergonomii w turystyce i rolnictwie.
Dla lepszego funkcjonowania
absolwenta na rynku pracy zasadnym jest doskonalenie i zdobywanie dodatkowych
uprawnień umożliwiających wykonywanie takich zawodów jak: pilot wycieczek, przewodnik turystyczny, pracownik
biura podróży, animator czasu wolnego, pracownik informacji turystycznej, pracownik
gospodarstwa produkcji roślinnej czy hodowca zwierząt.
Technik turystyki na
obszarach wiejskich to nowoczesny zawód poszukiwany coraz bardziej na rynku
pracy z uwagi na dynamiczny rozwój turystyki, wzrost zainteresowania
wypoczynkiem na obszarach wiejskich oraz zakupem produktów z gospodarstw
agroturystycznych.
Świadczenie usług turystycznych w gospodarstwie
rolnym jest jedną z możliwości rozwoju obszarów wiejskich. Działalność agroturystyczna przyczynia się do
tworzenia nowych miejsc pracy na obszarach wiejskich, stanowi pozarolnicze
źródło utrzymania oraz sprzyja wykorzystaniu lokalnych zasobów i walorów
turystycznych i przyczynia się do zwiększenia atrakcyjności obszarów wiejskich.
Absolwent
wykonując zadania zawodowe dotyczące agroturystyki wykorzystuje walory
przyrodnicze i kulturowe terenów wiejskich w tym folklor, architekturę wiejską
i kuchnię regionalną.