Czas trwania projektu projektu:
01.10.2013 - 30.06.2015 rok
Cel ogólny projektu:
Podniesienie do 06 2015r. poziomu wiedzy, umiejętności praktycznych i kwalifikacji zawodowych u 80 uczniów i uczennic Technikum w ZSP Nr 2 w Jędrzejowie służące przygotowaniu do przyszłego zatrudnienia.
Opis projektu:
W ramach projektu przewidziane są zajęcia:
I. Zajęcia dydaktyczno - wyrównawcze z zakresu materiału technikum dla uczniów klas IV w roku szk. 2013/2014 i 2014/215 z:
- matematyki (20 godz.)
- języka angielskiego (20 godz.)
- technologii gastronomicznej z towaroznawstwem (20 godz.)
- obsługi konsumenta (20 godz.)
II Zajęcia warsztatowe przygotowujące do wykony-wania zawodu, kładące nacisk na nabycie umiejętności praktycznych z zakresu:
„Sporządzanie podstawowego asortymentu potraw” (24 godz.) - zajęcia z zakresu samodzielnego sporządzania różnymi technikami i metodami potraw i wyrobów garmażeryjnych z różnych grup surowców z zachowaniem ich wartości odżywczej, sposobów podawania i dekorowania potraw, zapoznanie z wymaganym asortymentem, obsługą nowoczesnych maszyn i urządzeń – dla uczniów klas I-IV w roku szk. 2013/2014 oraz klasy I w roku szk. 2014/2015.
„Dekorowanie potraw z elementami carvingu” (10 godzin) – zajęcia ze sztuki dekorowania potraw poprzez rzeźbienie w warzywach i owocach - dla uczniów klas I-II w roku szk. 2013/2014 oraz klasy I w roku szk. 2014/2015.
„Dekorowanie i nowoczesne technologie produkcji ciast” (9 godzin) – zajęcia z zakresu doskonalenia umiejętności zdobienia ciast i tortów - dla uczniów klas I-IV w roku szk. 2013/2014 oraz klasy I w roku szk. 2014/2015.
„Organizacja i obsługa przyjęć okolicznościowych” (6 godzin)– zajęcia z zakresu doskonalenia umiejętności planowania menu na przyjęcia, ustawiania i nakrywania stołów bielizną i zastawą stołową, składanie serwetek, sposobu rozliczania przyjęć - dla uczniów klas III-IV w roku szk. 2013/2014 oraz klasy III w roku szk. 2014/2015.
„Zasady GHP/GMP oraz system HACCP w gastronomii (4 godziny) – zapoznanie z podstawowymi zasadami wdrażania systemów w zakładach gastronomicznych, doskonalenie umiejętności przestrzegania zasad higieniczno-sanitarnych podczas produkcji i wydawania posiłków” - dla uczniów klas I-II w roku szk. 2013/2014 oraz klasy I w roku szk. 2014/2015.
„Planowanie posiłków i układanie jadłospisów” (12 godzin) – doskonalenie umiejętności układania jadłospisów w oparciu o normy żywienia - dla uczniów klas I-II w roku szk. 2013/2014 oraz klasy I w roku szk. 2014/2015.
„Informatyka w usługach gastronomicznych (20 godzin) – wykorzystanie sieci komputerowej w gastronomii, współpraca kuchni z salą zamówień, wykorzystanie Internetu w gastronomii - dla uczniów klas I-II w roku szk. 2013/2014 oraz klasy I w roku szk. 2014/2015.
III Kursy specjalistyczne:
Kurs barmański - dla uczniów klasy III w roku szk. 2013/2014
Kurs kelnerski - dla uczniów klasy II w roku szk. 2013/2014
Kurs baristy - dla uczniów klasy I w roku szk. 2013/2014 i 2014/215 oraz klasy IV w roku szk. 2013/2014
IV Staż u pracodawcy dla uczniów klasy II i III w roku szkolnym 2013/2014
V. Konsultacje pedagogiczno-psychologiczne.
Przeciwdziałanie wypadnięciu z systemu szkolnictwa przez rozpoznanie przyczyn i trudności w nauce, określenie mocnych i słabych stron, zainteresowań i nauki dobrej komunikacji.
VI. Doradztwo edukacyjno-zawodowe (zajęcia indywidualne i grupowe).
Zadanie ma na celu utworzenie dla każdego uczestnika Indywidualnego Planu Działania dotyczącego kariery zawodowej, określenie predyspozycji zawodowych, wybór kierunku kształcenia, możliwości rozwoju, skutecznego poszukiwania pracy, sporządzanie dokumentów rekrutacyjnych, autoprezentacja .