Menu główne:
I Zajęcia z zakresu kompetencji kluczowych z:
• matematyki (30 godzin) - zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze z zakresu materiału technikum, przygotowujące do egzaminu maturalnego i zawodowego - klasy III i IV• języka angielskiego (10 godzin) - zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze z j. angielskiego z zakresu gramatyki i słownictwa zawodowego - klasy I-IV• informatyki (30 godzin) - praktyczne wykorzystanie sieci komputerowej i Internetu w gastronomii z uwzględnieniem bezpieczeństwa w cyberprzestrzeni, blog kulinarny - klasy I-IV• umiejętność uczenia się ( zajęcia grupowe 5 h i indywidualne 2h/uczeń) - kształtowanie umiejętności związanych z komunikowaniem się i wypracowaniem strategii uczenia się - klasy I-IV
II Zajęcia teoretyczne i praktyczne przygotowujące do egzaminu zawodowego z zakresu różnych specjalizacji:
• „Zasady GHP/GMP i system HACCP w gastronomii (6 godzin) – zasady wdrażania systemów w zakładach gastronomicznych, przestrzeganie zasad higieniczno-sanitarnych - dla uczniów klas I-II• "Zasady żywienia" ( 9 godzin) - składniki odżywcze i ich znaczenie, wartość odżywcza produktów spożywczych, ocena różnych metod sporządzania potraw - dla uczniów klas I-II• "Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem" (15 godzin) - środki żywnościowe i procesy technologiczne w produkcji gastronomicznej, ocena organoleptyczna surowców i potraw - dla uczniów klas I-II
• „Sporządzanie podstawowego asortymentu potraw” (40 godzin) - zajęcia z zakresu samodzielnego sporządzania różnymi technikami potraw i wyrobów garmażeryjnych z różnych grup surowców z zachowaniem ich wartości odżywczej, sposobów podawania i dekorowania potraw - dla uczniów klas I-II• „Dekorowanie i nowoczesne technologie produkcji ciast” (24 godziny) – pieczenie i zdobienie ciast i tortów - dla uczniów klas I-II• "Carving" - dekorowanie potraw przez rzeźbienie w warzywach i owocach (10 godzin) - dla uczniów klas I-II• "Obsługa konsumenta" (30 godzin) - przygotowanie sali restauracyjnej, pracowników i wyposażenia do obsługi gości. Bielizna stołowa, jej funkcje, składanie serwetek, nakrywanie do stołu itp. - dla uczniów klas III - IV
• "Planowanie żywienia" (30 godzin) - normy i zwyczaje żywieniowe, alternatywne sposoby odżywiania. Czynniki ryzyka i zapobieganie chorobom cywilizacyjnym. - dla uczniów klas III-IV• „Organizacja i obsługa przyjęć okolicznościowych” (20 godzin) – metody obsługi gości, organizacja i rozliczanie przyjęć, catering, planowanie menu - dla uczniów klas III-IV.
III Kursy specjalistyczne:
• Kurs barmański - dla uczniów klasy III i IV• Kurs baristy - dla uczniów klasy I i II
IV Staż u pracodawcy: dla uczniów klasy II i III w roku szkolnym 2016/2017