Młodzież ucząca się w tym zawodzie nabywa umiejętności związanych z
fachową i kompleksową obsługą gościa hotelowego (recepcja, służba pięter,
gastronomia) oraz metodami zbierania i gromadzenia informacji, kreowania
rozwoju i planowania różnego rodzaju usług hotelarskich.
Absolwenta cechuje wysoka kultura osobista, otwartość, subtelność,
poczucie humoru. Aby bliżej poznać swój przyszły zawód, nasi uczniowie
uczestniczą w wielu wycieczkach przedmiotowych do hoteli o najwyższym
standardzie ale również do innych obiektów hotelarskich np. pensjonatów,
domów wycieczkowych.
Młodzież poznaje aktualne trendy w branży
dzięki wizytom na targach hotelarskich i agroturystycznych. Dotychczas w
trakcie 5- letniej nauki uczniowie mogli odbywać praktyki zawodowe w obiektach
hotelarskich w okolicy, jak również w górskich ( Zakopane, Rabka - Zdrój ) oraz
zagranicą ( Włochy, Grecja). W naszej szkole poza zajęciami ogólnymi z dwóch języków obcych, uczniowie poznają
słownictwo branżowe w ramach języka obcego zawodowego.Podczas całego cyklu kształcenia uczniowie przygotowują
się do zdania matury oraz uzyskania dwóch kwalifikacji zawodowych: z zakresu
planowanie i realizacji usług w recepcji oraz obsługi gości w obiekcie świadczącym
usługi hotelarskie.
Po zdaniu obydwu kwalifikacji absolwent uzyskuje
tytuł Technika Hotelarstwa. Po
ukończeniu technikum można znaleźć pracę jako recepcjonista, kelner, barman,
pokojowa w różnych obiektach hotelarskich, biurach podróży, firmach
cateringowych oraz organach administracji zajmującymi się turystyką i hotelarstwem.
Zdobyta wiedza ułatwia także studia na kierunkach hotelarskich prowadzonych na
wielu uczelniach wyższych.