Zawód technik rolnik jest zawodem szerokoprofilowym, umożliwiającym wstępną specjalizację pod koniec okresu kształcenia. Szkoła określa specjalizację, biorąc pod uwagę potrzeby regionalnego rynku pracy i zainteresowania uczniów. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik rolnik powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych związanych z wytwarzaniem i sprzedażą produktów rolniczych, na rynku krajowym i UE, w oparciu o nowoczesne technologie i znajomość norm UE, a zwłaszcza do:
- planowania organizacji gospodarstwa rolnego;
- organizowania procesów produkcji i pracy w gospodarstwie rolnym;
- wykonywania zabiegów składających się na technologie produkcji rolniczej;
- prowadzenia uproszczonej rachunkowości, obliczania opłacalności produkcji rolniczej oraz stosowania zasad marketingu.
Po ukończeniu szkoły kształcącej w zawodzie technik rolnik jej absolwent może samodzielnie prowadzić indywidualne gospodarstwo rolne. Może także podejmować pracę w rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.